"Catch Me If You Can" identitetstyv Frank Abagnale besøgte Danmark i denne uge
Læs hvordan du beskytter dig mod identitetstyveri
Dit navn og et foto - så nemt overtager han din identitet
Verdens mest kendte identitetstyv gæster Danmark: Den verdensberømte bedrager og identitetstyv Frank Abagnale, som blev portrætteret af Leonardo DiCaprio i Steven Spielbergs film Catch Me If You Can, gæstede Danmark i den forgangne uge, hvor eksperter fra bl.a. Forbrugerrådet samles for at diskutere den foruroligende stigning i danske identitetstyverier.
I 1960'erne var Frank Abagnale en af USA's mest eftersøgte forbrydere. I flere år levede han under falsk identitet og blev en af verdens dygtigste bedragere og checksvindlere. I dag er Frank Abagnale konsulent for amerikanske FBI og underviser i, hvordan man beskytter sig mod identitetstyveri og forfalskninger. Hans fascinerende liv inspirerede til bogen og filmen Catch Me If You Can og i dag, onsdag den 9. oktober, gæstede han Affinions seminar om identitetstyveri for at fortælle sin utrolige livshistorie.
73.000 danskere rammes hvert år
I 2012 blev mere end 73.000 danskere udsat for identitetstyveri ifølge Det Kriminalpræventive Råd. Det er en stigning på ca. 80 procent sammenlignet med 2009, hvilket gør id-tyveri til en af de hurtigst voksende former for kriminalitet.
Hos Affinion International, der arrangerer seminariet, oplever man denne udvikling på nært hold. Per Landquist, Head of Sales Nordic, udtaler:
"Ved udgangen af 2013 er der over 3 mio. personer alene i Norden, som gør brug af vores produkt ID-Sikring, og behovet har kun været stigende siden lanceringen i 2011. For os er det vigtigt at hjælpe ofrene for identitetstyveri tilbage til deres normale liv, og derfor giver vi personlig rådgivning til at forebygge, opdage og begrænse identitetstyveri på alle nordiske sprog".
Tidligere PET chef, Hans Jørgen Bonnichsen, som er en af foredragsholderne ved seminariet, er bekymret for de konsekvenser den digitale udvikling har åbnet op for med identitetstyveri over nettet:
"Det er indiskutabelt, at den digitale virkelighed, vi befinder os i, har gjort identitetstyveri ekstremt lukrativ, og der er god grund til at være overordentlig opmærksom på denne kriminalitetsform. Det er velkendt, at også store kriminelle netværk begår identitetstyveri, og at det anseelige udbytte, nogle mener op til 80 millioner kroner pr. dag (CIFAS) anvendes til at finansiere forbrydelser som menneske- eller narkotikasmugling, ulovlig indvandring, hvidvaskning af penge og terrorisme".
Sådan opdager du identitetstyveri
- Du får meddelelse om betalingsanmærkninger fra for eksempel RKI eller Debitor Registret
- opdager, at et ukendt mobilnummer er registreret under dit navn
- får telefonopkald, e-mails eller breve om produkter, du ikke har bestilt
- får meddelelse om en adresseændring, som du ikke har bestilt
- slet ikke modtager post
- modtager fakturaer eller inkassokrav, hvor du ikke kender afsenderen eller de transaktioner, det omhandler
- opdager uventede transaktioner på kortfakturaer eller på din bankkonto
- modtager ukendte kontoudskrifter
- modtager ansøgningsblanketter om lån eller kreditter, du ikke har ansøgt om
- får afslag på låne- og kreditansøgninger.
- Opgiv ikke dit CPR-nummer eller bankkontonummer på nettet eller i mails
- Tøm ofte postkassen og få en ven til at tømme den, hvis du er ude og rejse
- Smid ikke papir ud, der indeholder dine personlige oplysninger uden at rive det i stykker eller makulere det.
Sådan gør du, hvis skaden er sket
- Kontakt Politiet hvis du mister pas eller kørekort
- Kontakt kommunen hvis du mister dit sygesikringskort
- Kontakt din bank og Nets hvis du mister betalings- eller kreditkort
**Find vejledning hos Forbrugerrådet og på deres hjemmeside taenk.dk
Moderedaktionen
Synes godt om modesektionen.dk | Del artiklen | |
![]() |