Slipseguide

Hvordan og hvorledes med et slips? Her har du svaret!10. februar, 2009 - kl. 12:38
Forfatter:


Synes godt om Modesektionen.dk

Del artiklen

En lille smule historie: Der er skrevet meget om forbindelsen mellem det franske ord "cravat" og det franske ord for en kroat -Croat- da det menes, at den franske Kong Louis XIV "opfandt" moden med slipset efter at have set dem på de sejrende kroatiske lejemordere under 30-års krigen (1618-1648).
Slipset dukkede igen op i 1860'erne i både Europa og Amerika og var egentlig båret med den stive, aftagelige og opadvendte hvide krave der blev benyttet i den tid.

De nedadvendte kraver der fulgte (dem vi bruger nu i alverdens afskygninger), gjorde det lettere at bære et slips og meget mere behageligt.

Englænderne kaldte det for "four-in-hand", da dets knude med to lange ender, lignede tøjlerne på den 4-spands hestevogn, som den engelske adel benyttede.

Slipset, som vi kender det i dag, har været fremme siden 1920'erne, men "four-in-hand" var i sit meget spæde stadie allerede en slags mode i 1860'erne i England.

Modsat sine forgængere, hvis formål var at varme om halsen eller simpelthen udviste stil eller økonomisk formåen, så blev 1900-tallets slips et spørgsmål om at vise bærerens tilhørsforhold i form af farver og mønstre. I dag ses dette fx stadigvæk på engelske skoler i den højere ende af de sociale klasser.

I 1920'ernes New Youk blev "four-in-hand" og den nedadvendte krave til standard, godt hjulpet på vej af slipsemager J. Longsdorf, som havde arbejdet på ideen om at skære slipsets stof skråt, folde det og så sy det sammen i tre stykker.

Han tilføjede også slipset elasticitet og tillod derved, at slipset vendte tilbage til sin oprindelige form efter at have været båret. Det skråt skårne og foldede moderne slips, som vi kender i dag, har været produceret på denne måde lige siden. Og af selv samme grund er det skammeligt, at opbevare sine slips færdigtbundende!

Dos and don'ts:

Er du til Windsor eller Kent eller vil du hellere have Four-in-Hand eller måske en gang Fransk? Kært barn har mange navne, men fælles for samtlige slipseknuder er, at de endelig ikke må bindes forkert. Den værste brøler er at forsøge at undgå folder umiddelbart under knuden. Gør det modsatte! 

Forsøg at skabe en tydelig symmetrisk fold under knuden. Visualiser området mellem en kvindes balder eller en kavalergang. Sådan skal den se ud - altså bare ikke samme farve! Formår du at blive sexuelt opstemt af din slipseknude, så er den bundet til perfektion. 

Jeg vil ikke komme med en vejledning til den perfekte slipseknude, for der findes over 80 forskellige anerkendte knuder i dag. Dog skal der være plads til et lille opråb til de allestedsværende Nik & Jay: En simpel sløjfe er ikke en måde at binde et slips på!
 
Slipsets længde tilpasses således, at spidsen af den brede ende netop når ned til bæltespændet. For kort er for kort, og for langt er for langt. Stikker den smalle ende af slipset ud under den brede del, er dit slips enten for langt, din knude for lille og stram, eller du er hobbit. I nakken må slipset aldrig stikke ud under skjorteflippen. Husk det!
 
Bind altid dit slips op efter brug, og lad det hænge til udretning natten over. Knuder der løsnes og strammes dag efter dag, signalerer, at du ikke kan binde det selv, og at din mor er ude og rejse. Med andre ord er du mors lille dreng. Få fx din ekspedient i en ordentlig herretøjsforretning til at hjælpe dig, eller søg hjælp via Google.
 
Det kan siges meget simpelt: Lad være med at spilde på slipset! Det kan ganske vist renses hvis det har været dyrt, men slipsets sjæl dør under medikamenternes hårde behandling. Har du alligevel spildt på slipset af den billige slags, så smid det ud og det står ikke til debat.
 
Slipsenåle, slipsebjælker, slipsekæder og andet nips kan være praktisk, når man spiser suppe eller ikke kan styre sine bevægelser, men derudover hersker der nærmest global enighed om, at det er ekstremt dårlig stil med en sådan.
 
Lad være med at stryge dit slips, det bliver hurtig blankslidt og får underlige folder eller trækkes skævt. Er du i en nødsituation, så giv det en let tur med dampstrygejernet på bagsiden.
 
Arbejder du hos Walt Disney, kan du blive tvunget til at gå med tegneserieslips, men derudover egner de sig bedst til at pudse din beskidte cykel med. Det samme gælder alle de julemandsslips folk bruger til julefrokoster og regner med, at de automatisk er centrum for festen. 
 
Vask hænder, og tør dem grundigt, før du binder dit slips, det ser tarveligt ud med sorte fedtfingre på knuden. Har du hård hud på fingrene, vil du uundgåeligt rive små tråde ud af dit slips, så få gjort noget ved dine labber.
 
Farvevalg er et meget personligt anliggende. Arbejder du som "accountmanager" i et italiensk inkassofirma eller hedder Liam O'Connor, kan du slippe af sted med sort skjorte og hvidt slips - men ellers skal du lade være... Capice?

Connery.dk siger: Mode forgår, men stil består!
Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Følg på:

Vil du skrive for os?

Relaterede artikler
Synes godt om modesektionen.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen