Tøj med omtanke

Hvad betyder bæredygtighed?26. september, 2012 - kl. 16:00
Forfatter:


Synes godt om Modesektionen.dk

Del artiklen

At købe og gå med tøj, der er fremstillet bæredygtigt og udelukkende af organiske materialer, betyder i mange tilfælde, at man som køber opnår at have gjort noget rigtigt og støttet et godt formål ved at købe netop det stykke tøj der er tale om. Man vil således komme til at udstråle et budskab, der viser at man som forbruger har købt tøj, der er stilfuldt, mens det samtidig er købt med omtanke for andre end sig selv. Men hvad betyder det egentlig, at tøj er bæredygtigt?
 
Bæredygtighed
Når et materiale er produceret bæredygtigt betyder det, at der ikke har været sprøjtet med kemikalier som fx pesticider, og at man således har taget særligt hensyn til de bønder og landarbejdere, der står bag produktionen. På den måde er man samtidig med til at gøre produktionen økologisk, da man ikke forgifter fx grundvandet. Samtidig fokuseres der ofte på ’fair trade’, hvilket indebærer, at man sikrer landmændene den bedst mulige indtægt for den bæredygtige produktion. Det betyder, at de sikres en fair betaling for råvarerne, en ordentlig løn og generelt bedre arbejdsvilkår under produktionen. Et bæredygtigt tiltag, som blandt andre H&M har benyttet sig af, og som har været med til at mindske brugen af giftige stoffer, er at vande planterne nedefra jorden og ikke oppefra. Det betyder, at man får udnyttet vandmængden bedst muligt og samtidig mindskes behovet for at benytte vækstfremmende kemikalier.

A Question Of – Conscious Apparel
Et dansk mærke, der producerer tøj i organiske materialer og med omtanke for miljøet, er ’A Question Of’. Det er tydeligt, allerede i mærkets navn, at der er fokus på netop bæredygtighed og at man skal tænke over, hvad det er man tager på kroppen. A Question Of er et af de få tøjmærker, der får produceret alle deres items med fokus på fair trade og udelukkende i bæredygtige økologiske materialer. De er blandt andet certificeret af GOTS (Global Organic Textile Standards) som sikrer høj kvalitet af organisk bomuld og at arbejdsvilkårene for landmænd og arbejdere bag produktionen er i top. A Question Of er et mærke der både producerer tøj til mænd og til kvinder. Nogle af deres styles er så alsidige, at de kan bruges af begge køn. På billedet til venstre ses et af A Question Of's items.
H&M og bæredygtighed
En af verdens største high street kæder, nemlig svenske H&M, er en af de virksomheder, der sælger mest tøj fremstillet af økologisk bomuld. Firmaet har siden 1995 arbejdet på at producere bæredygtigt tøj, men slog først for alvor igennem i starten af 00’erne med brugen af de økologiske materialer i forbindelse med et samarbejde med designeren Stella McCartney. Siden har H&M udvidet det bæredygtige sortiment og allerede nu er langt de fleste styles produceret bæredygtigt. H&M er i dag med til at udvikle, forny og forbedre økologisk bomuldslandbrug og genbrug af materialer i flere lande og deres mål er at blive 100% økologiske i år 2020. Til venstre ses et billede fra H&M's kampagne for deres bæredygtigte Conscious Collection fra 2011.
 
Kilder:
Lise Ulrich: Modens grønne ambitioner. Eurowoman nr. 175, oktober 2012.
http://aquestionof.net/#category-concept
http://about.hm.com/content/hm/AboutSection/en/About/Sustainability.html
http://okologisk-toj.dk/
Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Følg på:

Vil du skrive for os?

Synes godt om modesektionen.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen