Sokkemode allerede i stenalderen?

30. august, 2019 - kl. 15:45
Forfatter: Moderedaktionen


Synes godt om Modesektionen.dk

Del artiklen

Du har måske svært ved at tro det, men sokker er sandsynligvis den ældste type beklædning, der stadig bruges i dag. Sokker og strømper har faktisk eksisteret siden stenalderen, længe før konceptet med bukser eller t-shirts eksisterede. I dag lader det endda til at være den mest oversete del af folks påklædning – alene af den grund, at de fleste ikke ved, hvordan de skal bære farverige strømper eller sætte sokker sammen med resten af outfittet.

Selvom om både sokker og strømper til både herrer og damer i dag er lavinteresse for de fleste, har sokker som beklædningsgenstand haft en temmelig spændende rejse op gennem (mode)historien. Strømper var på ingen måde allemandseje i gamle dage, og i lang tid blev de kun båret af adelen. Det kan dog godt være lidt svært at forestille sig, at sokker og strømper har været luksusprodukter, når gulvet derhjemme flyder af familiens mere eller mindre brugte sorte sokker og hvide tennisstrømper.  

 

De første strømper 

Vi skal helt tilbage til stenalderen, ca. 5000 år f.Kr. for at finde de første 'sokker', som vores stenalderforfædre gik med. De lignede naturligvis langt fra de herresokker og damesokker som vi ser i dag, og selvom der ikke er nogle velbevarede sokker tilbage fra stenalderen eller bronzealderen, har vi alligevel nogle ledetråde til, hvordan de måske har set ud. Kilderne er primært hulemalerier og arkæologiske fund, hvor eksperterne er enige om, at det ser ud til, at disse rudimentære sokker var lavet af dyrehud og skind bundet omkring anklen. Man kan nok ikke ligefrem kalde dem ankelsokker, men nok nærmere begyndelsen til det vi i dag kender som sko.

Moden inden for sokker og strømper udviklede sig ikke nævneværdigt de næste par tusind år, og vi skal helt frem til det 8. århundrede f.Kr., før vi ser en udvikling inden for sokkemoden. Her nævnes sokker for første gang skriftligt af den græske digter Hesiod. I sit digt, ”Værker og dage”, nævner Hesiod en såkaldt ‘piloi’, en type strømpe lavet af sammenfiltret hår fra dyr som heste og køer, båret i sandaler.
 
Et par århundreder senere begyndte romerne at vikle deres fødder ind i strimler af læder eller vævet stof. Nogle gange endda sammensat med en sandal. Omkring det 2. århundrede e.Kr. skete der en lille revolution inden for strømpemoden, da romerne begyndte at sy stofstykker sammen og lave tilpassede sokker efter mål. De kaldte disse 'udoner', og de er de første sokker, der lignede dem, vi bruger i dag.
 
De ældste sokker, man har fundet, stammer helt tilbage fra det 2. århundrede e.Kr. De blev fundet i Vindolanda, som var et romersk fort lige syd for Hadrians mur i det nordlige England. Der er tale om et par i børnestørrelse lavet af vævede uldstykker beregnet til at beskytte fødderne mod det hårde og barske britiske vejr. Romerske tavler, der findes på stedet, indeholder endda en ordre om at "sende flere sokker".
 
I det 5. århundrede e.Kr. begyndte de gejstlige i Europa at bære stofsokker kaldet 'viklers', som skulle symbolisere renhed. Tæt på 1600-tallet og i den spæde begyndelse til industrialiseringen, kom de maskinstrikkede strømper så småt til verden. Og siden da har strømper og sokker stort set været allemandseje. 

 

Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Moderedaktionen Følg på:

 

Vil du skrive for os?

Synes godt om modesektionen.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen