Rive det gamle hus ned - eller renovere?





28. maj, 2019 - kl. 13:06
Forfatter: Moderedaktionen


Synes godt om Modesektionen.dk

Del artiklen

Når danskerne køber hus i dag, er planen at det gamle hus på grunden, skal erstattes af et nyt. Men kan det betale sig at rive ned, eller er det billigere at renovere? Og hvordan er reglerne med tilstandsrapport og ansvar, hvis det ikke er meningen at det gamle hus skal bestå? Er det nødvendigt at have boligadvokat, bank og forsikring med i købet, når man køber for at rive ned? Der rejser sig mange spørgsmål, og generelt vil det være en fordel at undersøge alle forhold, inden man giver sig i kast med nybyggeriet.

 

Flere køber for at rive ned

Der mangler byggegrunde. Især omkring storbyerne, hvor de fleste gerne vil bo. Hvis pengene ikke er til at købe et flot og nyrenoveret hus, kan det være en god plan at købe en grund med et ældre hus, som man river ned, og erstatter med et nyt og moderne. Byggefirmaet Huscompagniet kunne tidligere i år, i et interview med DR, fortælle, at de siden 2015 har oplevet en stigning i antallet af nye husbyggerier.
Drømmen er at altså at bo indenfor rækkevidde af storbyen, men stadig med økonomisk rådighed, hvilket ser ud til at være muligt ved at bygge nyt på en gammel grund.

 

Omkostning ved nedrivning overfor renovering

Forskel i prisen ved nybyggeri i stedet for renovation, er nemlig, ifølge fagekspert i boligøkonomi ved Bolius, Jørgen Munksgaard Rasmussen, en ret stor faktor, når beslutningen skal tages. Prisen ved nybyggeri ligger på ca. 14-16.000 kr. pr. kvadratmeter, hvor man ved totalrenovering af et gammelt hus, kan risikere at koste op mod 20-22.000 kr. pr. kvadratmeter. Det ser altså ud til, at det godt kan betale sig at følge trenden med at bygge nyt. Er man i tvivl, bør man kontakte sin bank, og eventuelt en boligadvokat, inden man giver sig i kast med et boligkøb, med det formål at rive ned og bygge nyt. Banken kan hjælpe med det økonomiske aspekt, både på kort og lang sigt, og en boligadvokat kan give køberrådgivning og gennemgå alt i forbindelse med en bolighandel. 

 

Sælger er ikke altid glad

Det er ikke altid lykken for husets tidligere ejer, hvis huset, som måske har været i familiens eje i flere årtier, skal rives ned. Måske har den tidligere ejer selv købt et nyt hus i sin tid, og set børnene vokse op her. Men med en ny ejer af hus og grund, må sælger finde sig i dette, selvom det kan være svært at sige farvel til en stor del af det gamle liv.

 

Det æstetiske aspekt

Er planen at bygge nyt, må man sørge for, i det mindste, at sørge for at det nye hus passer ind i området. Der er flere eksempler på, at husejere er blevet frosset ud af ejerforeningen, hvis de har tilpasset huset efter egne ønsker, i stedet for at følge områdets regler. En enkelt gang er det sågar blevet til en fængselsdom for en mand fra Næstved, der nægtede at betale dagsbøderne, han var blevet idømt efter at male sit hus blåt, stik mod naboernes anvisning.
Rent æstetisk kan det måske også svare sig at beholde det gamle hus, frem for at bygge nyt og moderne.

 

Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Moderedaktionen Følg på:

 

Vil du skrive for os?

Synes godt om modesektionen.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen