Nostalgiens årti!

1967 Anno 2010-2011, Gentlemen items, Charlie Chaplin i Haute Couture udgave.15. juli, 2011 - kl. 20:40
Forfatter:


Synes godt om Modesektionen.dk

Del artiklen

Fornuftens årti er knap begyndt og alligevel var modebilledet, længe før dette (fornuftige og sparsomme) årti, præget af tilbagevendende tendenser, tidløse klassikere og forrige århundreders design i en ny fortolkning eller ny sammensætning. Selv modeverdenen er blevet bevidst om at spare, genbruge, genskabe tidløse klassikere igen og igen og i den grad have fokus på bæredygtighed og skabelsen af længerevarende mode.

Tendenser fra de forrige årtier (endda århundreder) og de dertil hørende gentlemen items og tidsløse klassikkere har taget deres dominerende plads i vor tids modebillede. Nogle mere end andre og nogle i så høj grad at vi (dødelige modenørder)ikke har kunnet undgå at se dem i gadebilledet.

Fornuftens årti er blevet svaret på et årtiet, hvor næsten alle tidligere tendenser er gået fra dødelighed eller hvile til udødelighed!

Connery.dk giver dig her et par eksempler på de genskabte tendenser anno 2010-2011.

Fra 1967’s maritime striber til de vagabond-inspireret Charlie Chaplin items, som er blevet genskabt til Haute Couture.

 

 

 

Maritime striber fra 1967 anno 2010-2011
Fra venstre: Bluse fra Peter Jensen og Strik fra Paul Smith. Billeder fra Dr. adams
De maritime striber (som vi kender dem fra modeverdenen) så umiddelbart dagens lys første gang i 1967 og har siden været en både tilbagevende og dominerende tendens i de senere årtier. Dengang var moden ikke så alsidig som i dag og forskellige stilarter og stylings muligheder var mere firkantede og tilpasset tidens snævre trends. De maritime striber anno 1967, var forbeholdt kvindemoden og oftest brugt i designet af kropsnære kjoler, feminine toppe og badedragter. Sidenhen er det så blevet en dominerende del af herremoden og ofte blevet forbundet med sømænd eller rige mænd på deres luksuriøse kæmpe både.

De seneste forår/sommer sæsoner anno 2010-2011, er de maritime striber dog blevet genskabt af flere forskellige danske/skandinaviske og internationale designere (som bl.a Mads Nørgaard, Peter Jensen, Paul Smith og Comme des Garcons), i en mere moderigtig og maskulin udgave, som siden har været en fast del af mode/gadebilledet.

Charlie Chaplin anno 2010-2011
Blazere fra mærket Minimum.
Det mest simple Charlie Chaplin inspireret item fra vor tid er uden tvivl, blazeren (i groft materiale) med de velkendte vagabond eller Charlie Chaplin inspireret lapper eller patches. Et stilrent item, som har befundet sig i modebilledet hele sidste år (muligvis også forrige år) og som forsat vil dominere modebilledet året ud, men sikkert også i starten af næste år.
Selvom det simpleste Charlie Chaplin inspireret item har eksisteret i nærmest ubeskrivelig lang tid, er vor tids mest særprægede modeikon eller inspiration først dukket op i sommeren 2010 hvor (den nu kriseramte) modeskaber John Galliano skabte (mode)historie og Charlie Chaplin inspirationen i bogstaveligste forstand, ved simpelthen at føre Charlie Chaplin look a likes og en dertil gennemført inspireret kollektion ned ad catwalken, med alt hvad det indebærer. Kort sagt en genfødt Charlie Chaplin i opgraderet og moderigtig udgave. Charlie Chaplin anno 2010-.

Gentlemen items
Lommeur fra mærket Konrad, hatte frahttp://www.hatsandcaps.co.uk/
Forrige århundrederes gentleman items, som 1500- eller 1800tallets lommeur, 1800/1900tallets britiske Bowler hat og the Pork Pie hat fra 1800tallets London. Alle klassiske og elegante gentlemen items fra fortiden, der har fundet vej ind i modebilledet.

Fra statussymbol til særpræget og personlig accessories anno 2011. 

Retro klassikere fra Adidas
Billeder fra Kanalje, Odense
Adidas’ velkendte retro modeller Gazelle og Samba fra 1968, er også blevet en del af vor tids modebillede igen, igen. Retro udgaverne (Samba og Gazelle) fra sportsgiganten Adidas, som bare ikke kan blive en forældet klassiker, men som igennem flere årtier har kæmpet sig vej tilbage til modebilledet og dermed opnået status som værende et tidløst eller nærmest udødeligt item!
Fornuftens årti = Nostalgiens årti. Årtiet er kun lige begyndt, men på den korte tid har modeverdenen allerede taget os med på en rejse gennem flere forrige årtier og med få afstikkere til forrige århundreder.  En rejse som kan få os (modenørder) til at glemme den grimme, grimme krise og muligvis alle de andre grimme ting, som sker rundt om os i verden, i hvert fald for en stund.
Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Følg på:

Vil du skrive for os?

Synes godt om modesektionen.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen