Kræft varer længere end en uge - også for mænd

Ikke kun et modefænomen - TV2 og kræftens bekæmpelse har fokus på kræften i denne uge, men kræft rammer ikke kun kvinder26. oktober, 2012 - kl. 22:12
Forfatter: Moderedaktionen


Synes godt om Modesektionen.dk

Del artiklen

Mange vil synes at det er modepræget at gå rundt med gult Livestrong armbånd og blå sløjfer, som indikerer at man støtter op omkring kræft for mænd, men det er et nødvendigt opråb, som mangler endnu mere fokus.

Det er en misforstået skrøne, at det kun er kvinder der rammes af kræft. Faktisk er det sådan at færre mænd end kvinder rent faktisk overlever mødet med kræften. Ifølge kræftens bekæmpelse er det kun halvdelen af alle som rent faktisk vinder kampen over denne sygdom.

Sygdommen i alt sin enkelthed består i, at kroppens byggesten som er cellerne, begynder at vokse og dele sig ukontrollerbart. Det betyder, at de sunde celler lidt efter lidt sættes ud af funktion. Selve udviklingen i kræften som sygdom afhænger af kræftformen, og nogle er mere farlige end andre. Men fællesnævneren er, at det er en sygdom, som er ude af kontrol fra starten af, og når først den er begyndt at eskalere og ryge ud i blodbanerne, som er kroppens motorvej, så skal der hurtig aktion til.

Den eneste måde at vinde over kræften er at få isoleret og fjernet de kræftknuder, som ligger i systemet. Dette gøres ved kemo og stråler, som i princippet nulstiller kroppen. Dvs. alle celler smadres, også de sunde, så det er utroligt smertefuldt og tager langt tid, da systemet skal reetablere sig selv efter de forskellige behandlinger og hele igen.
Men den store dødelighed blandt mænd skyldes ofte at der ikke er så stor fokus på netop sygedommen hos mænd, hvorfor at den først sent i forløbet opdages. Det betyder, at kræften ofte har spredt sig og er røget ud af kontrol.

Kræft kan kaldes den langsomme død, og årsagen til at den er så farlig er, at den ikke blot kan kureres med medicin. Den langsomme død er et godt udtryk, da det er en sygdom som ofte strækker sig over flere år. Det er ikke kun fysisk, men også det mentale som dør hos den ramte og dennes pårørende, som lider under det lange sygdomsforløb. Der er ingen overraskelser når døden kommer, da den allerede er diagnostiseret i forvejen. Rent psykisk terror for alle involverede, som veksler mellem følelser som håb og sorg.

Kræftens bekæmpelse har flere råd til at holde øje med kræftsymptomer:

1. "Der er noget galt med min stemme".

2. " Min hoste vil ikke stoppe".

3. " Jeg har maveproblemer".

4. "Jeg har besvær med vandladningen".

5. "Der er en knude i min testikel eller den gør ondt".

7. "Jeg har et sår på huden, der ikke vil hele".

8. "Jeg har opdaget en ny knude".

Mand har ligesom kvinder en forpligtigelse overfor sig selv om at holde øje med sit helbred. Jo før sygdommen opdages, jo bedre chance er der for helbredelse, for hvem ønsker sig levende død i flere år.

Alle kender eller har selv været tæt på kræften. Mænd som kvinder. Det en folkesygdom og en forpligtigelse for os alle at støtte op omkring dem, som er ramt. Enten ved at hjælpe med at skabe livskvalitet og håb for dem som er ramt eller dennes pårørende, eller bakke op omkring forskning af bekæmpelse af sygedommen.

Derfor gå ind på Kræftens bekæmpelses hjemmeside og læs hvordan du hjælper dig selv eller andre i kampen mod kræft:

www.cancer.dk

Kendte kræftsyge mænd, som kom igennem sygdommen er: Tom Cruise, Tom Hanks, Chace Crawford, Lance Armstong mfl.
Man behøver ikke at være kendt for at have mødt kræften og enten vundet eller tabt til sygdommen. Men fælles for dem alle har været, at de har haft en stærk personlighed og haft lyst til livet. 

For mange som har været igennem et kræftforløb er det et wake up call, men er det nødvendigt at få stillet stolen for døren før, at man reflektere over livet og lykken?

Derfor se om der ikke er plads på armen og det smarte outfit til at vise, at du støtter kampen mod kræft for mænd, da det aldrig bliver out of fashion at hjælpe andre.
Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Moderedaktionen Følg på:

 

Vil du skrive for os?

Synes godt om modesektionen.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen