Julegløgg med krads i
Hvis du mangler opskriften på gløggen, så læs her mulighederne
Gløgg blev først kaldt "glødet vin" (først skrevet "glødg"), og den havde et betydeligt lavere alkoholindhold end nutidens gløgg. Snarest mindede gløggen fra det 19. århundrede om den "glühwein", som serveres i det tysksprogede område. Da man opdagede, at karamelliseret sukker forbedrede smagen, opstod den stærke gløgg. Man anbragte nemlig sukkeret på et net over gløggen, antændte alkoholdampene og lod flammen smelte sukkeret ned i gløggen. Man blev dog hurtigt opmærksom på, at metoden halverer alkoholindholdet i gløggen, så den bruges ikke meget længere. Samtidigt med at alkoholprocenten steg, tilsatte man mere krydderi, og ret beset har dagens gløgg ikke meget til fælles med den oprindelige, glødede vin.
Fra første færd var gløgg en helsedrik eller ligefrem en medicin, som kunne bruges mod flere forskellige sygdomme – formentlig især dem, som hænger sammen med vinterdepressioner. I skrifter fra antikken står om de helbredende krydderier og urter, der blev lagt i opvarmet vin. I Norden var varm vin populær allerede i Middelalderen.
I Sverige (og i Danmark) har man drukket varm vin siden det 16. århundrede. Vin blev anset for at være helsebringende, og da den svenske nationalhelt Gustav Vase kunne lide den varme drik, gav det drikken en betydelig prestige. Især var hans egen favorit efterspurgt: en blanding af rødvin, sukker, honning, kanel, ingefær, kardemomme og nelliker.
Rød Gløgg
8-10 personer
8-10 personer
Arbejdstid: 20 min.
Trækketid: 10 min.
(8-10 personer)
2 1/2 liter rødvin
et par strimler citronskal
2 appelsiner (snittet skal og saft)
3-4 hele nelliker
2 stk. hel kanel
evt. 2 dl portvin
100 g rosiner
100 g mandler (smuttede)
Sådan gør du:
- Opvarm 1/2 liter af rødvinen med citron- og appelsinskal, appelsinsaft og krydderier.
- Lad det trække 10 min. og si det.
- Hæld det tilbage i gryden og kom resten af rødvinen i. Varm til kogepunktet og tilsæt portvin, rosiner og mandler.
- Varm gløggen til kogepunktet og servér straks efter.
Kogetid: 10 min.
Trækketid: 1 time
Ikke fryse-egnet
(6-8 pers.)
1 usprøjtet appelsin
2-3 stk. hel kardemomme
5 hele nelliker
5 st.k hel sort peber
1 stykke hel kanel
2-3 skiver frisk ingefær
1/2 liter æblemost
75 g lyse rosiner
1 flaske hvidvin
1/2 dl lys rom eller vodka
evt. 3-4 spsk sukker
50 g smuttede mandler
Sådan gør du:
- Vask appelsinen og skær den i skiver.
- Læg dem i en gryde med knuste kardemommefrø, nelliker, sort peber, kanel og ingefær.
- Hæld æblemost på og giv det et langsomt opkog. Tag gryden af varmen og lad „essensen“ trække 1 times tid.
- Si det over i en ren gryde og tilsæt rosiner og hvidvin. Varm det forsigtigt op, uden at det koger.
- Smag evt. til med sukker og tilsæt rom eller vodka. Server i glas med fintsnittede mandler.
Hvilken gløgg foretrækker du?
Moderedaktionen
Synes godt om modesektionen.dk | Del artiklen | |
![]() |