Hvordan man laver en god bøf
Få gode råd fra bøf specialisterne fra Danish Crown
En rigtig mandfolkeret er en god velstegt bøf, som aldrig går af mode.
Læs her hvordan specialisterne anbefaler bøffen skal steges:
TIPS & TRICKS
Danish Crown vil gerne være kendt som leverandør af ”Det gode kød”. Derfor er det ikke nok bare at producere en ærlig råvare med masser af saft og kraft. Vi skal også være med til at sikre, at vores kød er perfekt tilberedt, når det serveres på tallerkenen I denne lille køkkenguide har vi derfor samlet en række tips og tricks, som kan være med til at give dig succesoplevelser i køkkenet.
1. Hold på saften
Saften skal være i kødet; ikke på panden. Det er en myte, at man kan lukke porerne på bøffen, ved at give den kraftig varme. En stegeskorpe smager godt, men den er ikke vandtæt. Jo længere tid du steger kødet, jo mere væske vil der fordampe, og jo mere tørt bliver det. Perfekt Det kan være meget svært at vurdere, hvornår et stykke kød har fået nok.
En god tommelfingerregel, som også bruges af kokke, er at trykke på musklen mellem tommel- og pegefingeren og derefter på kødet. Alt efter hvor spændt musklen er, kan du vurdere, om kødet er rødt, medium eller done. Steg i små portioner Hvis du skal brune store mængder kød, er det vigtigt, at du ikke kaster det hele ned i gryden på én gang. Så falder temperaturen, og kødet bliver kogt i stedet for stegt.
2. Fedt kan fjernes
Det er en udbredt misforståelse, at fedtkanten på en kotelet eller en bøf er med til at give smag. Det er ikke tilfældet. Det er kun selve fedtmarmoreringen inde i kødet, som giver smag. Derfor kan du lige så godt fjerne fedtkanten på kødet, inden du steger det.
3. Det rene snit
”Hvordan er det nu, man skal skære en steg?”.
Svaret er, at du altid skal skære på tværs af muskelfibrene i kødet. Hvis du skærer på langs, bliver kødet svært at tygge. Du bør altid bruge en skarp kniv uden tænder, da det giver det reneste snit og dermed mindst tab af saft. Ingen hviletid før spisetid Det er en myte, at kødet skal hvile efter tilberedning, og at saften ellers vil fosse ud, når du skærer det.
Safttabet er faktisk større ved hviletid, end det er uden. Desuden kan det være svært at vurdere tilberedningstiden, fordi kødet ”steger” videre, mens det hviler – specielt hvis du pakker det ind i stanniol. Kød suger ikke... Når du steger kød på panden, har det ingen sundhedsmæssig betydning, hvilket fedtstof du vælger, og i hvilke mængder. Fx hænger der kun ca. 2 g fedtstof på en stor engelsk bøf, umiddelbart efter stegning. Dette gælder naturligvis ikke for alt, hvad du steger, fx. suger auberginer meget. Kassér altid stegefedtet efter stegning.
4. Sweater eller steak?
Din steg bliver mere mør og saftig, når du tilbereder den ved lav temperatur. Så bliver temperaturfordelingen mere jævn igennem hele stegen. Det vil sige, at forskellen på temperaturen yderst og inderst er lille. På den måde bliver kødet mørt og åbent i strukturen. Hvis temperaturer bliver for høj, får du samme resultat, som når du kogevasker en uldsweater.
5. Salt giver smag, saft og mørhed
Det er en myte, at salt trækker saften ud af kødet. Faktisk får du både mere smag, saftighed og mørhed i kødet, hvis du kommer salt på det inden tilberedning. Det er nok at salte 15 minutter før tilberedning, og det er kun en knivspids til hver bøf eller kotelet.
Find masser af opskrifter og hent inspiration til din køddag på:
http://www.danishcrown.dk
God appetit.
Moderedaktionen
Synes godt om modesektionen.dk | Del artiklen | |
![]() |