Guide: Bow Tie

Traditioner og uskrevne regler for den originale butterfly.3. oktober, 2012 - kl. 16:00
Forfatter:


Synes godt om Modesektionen.dk

Del artiklen

Sådan binder du en butterfly/bow tie
Den originale og elegante bow tie, som vi på dansk også ofte refererer til som "butterfly", stammer oprindeligt fra kroatiske lejesoldaters påklædning under de europæiske krige i det 17. århundrede. Kroaternes udgave var dog et tørklæde, som de brugte til at holde sammen på åbningen af deres skjorter omkring halsen.
I det 18. og 19. århundrede tog Frankrigs bedre borgerskab tørklædet til sig og kaldte det en "halsklud". Herefter udviklede designet sig til det nu velkendte bow tie-design, som senere i det 19. århundrede dannede mode blandt det bedre borgerskab. I dag er butterflyen blevet en ekstravagant beklædningsgenstand, som alle i land og rige må bære – hvis den bæres korrekt, med respekt for traditionen og efter alle kunstens regler!

Bow tie-guiden

En bow tie findes i dag i to forskellige udgaver: En som allerede er bundet og den legendariske (og lidt mere komplicerede) selvbinderudgave. For begge gælder det, at de skal sidde korrekt uanset hvilket look eller udtryk du ønsker. De bør kun bæres på traditionel vis i kombination med skjorte, fine herresko og evt. en blazer eller habitjakke til.

Selvbinder udgaven

Billede fundet på www.svpply.com
En bow tie/butterfly findes i to forskellige udgaver: En som er bundet og en selvbinder udgave.

Begge udgaver bør kun bæres i traditionel kombination med skjorte og evt. blazer/habitjakke. Og begge bow tie udgaver skal sidde korrekt og dermed skabe det ønskede udtryk.

Selvbinder udgaven skal bindes korrekt, efter den traditionelle selvbinder-metode, men bør dog ikke sidde helt lige og stramt. En bow tie i selvbinder versionen må gerne være lidt original og tilføjes lidt charme og personlighed.
Selvbinderudgaven skal altid bindes korrekt efter den traditionelle selvbindermetode. Dog bør den kun sidde helt perfekt og skabe et stramt og stilrent udtryk i forbindelse med et traditionelt "Black tie event". Anvendes selvbinderudgaven i et mere nedtonet fest eller hverdags-look, skal knuden stadig være bundet korrekt, men ikke helt så perfekt som black tie i looket. Den får derimod lidt charme af at være original og personlig. (se billede ovenover).

Det ekstravagante udtryk

Billede fundet på www.svpply.com

Det ekstravagante udtryk

For at skabe det ekstravagante udtryk bør man holde sig til de traditionelle og stilrene linjer med hvid skjorte, fin herreblazere med matchende bukser.
Knuden være korrekt bundet og butterflyen skal sidde helt lige uden på den øverste skjorte knap, som desuden skal være lukket.
For at skabe det ekstravagante udtryk bør du holde dig til de traditionelle og stilrene linjer med nystrøget skjorte, nypudsede herresko og fin herreblazer, habit eller smoking med matchende bukser. Knuden skal være bundet korrekt, og butterflyen skal sidde helt lige uden på den øverste skjorte knap, som desuden skal være lukket.


Det afslappede hverdagsudtryk

Billede fundet på www.svpply.com

Det afslappede hverdags udtryk

For at skabe et mere hverdagsudtryk skal knuden stadig være bundet korrekt, men her behøver butterflyen ikke sidde helt lige, i folderne eller som helhed. Gå desuden efter grovere materialer, for et mere afslappet udtryk.
Det hverdagsagtige udtryk er mere personligt og bliver derfor mere gennemført med selvbinderudgaven. Knuden skal igen være bundet korrekt men uden, at butterflyen bliver perfekt og for stram i udtrykket. Den skal være original og personlig. Gå gerne efter grovere materialer, tern og farverige udgaver for at gøre udtrykket så afslappet og personligt som muligt.


Det nørdede udtryk

Billede fundet på www.svpply.com

Det nørdede udtryk

Vælges selvbinder udgaven, skal knuden stadig være bundet korrekt, dog bør butterflyen ikke være lige eller stilren. Den skal derimod være lidt skæv og rodet og gerne i tern, farver og grovere materialer som; uld, tweed eller velour. Netop skævheden og de grove materialer gør hele forskellen og skaber det nørdede udtryk.  
 
Ved det her look, behøver ikke sidde helt lige eller understrege et stilrent look. Den må derimod gerne være en anelse skæv og have et personligt præg. Gå gerne efter bow tie-udgaver i tern, farver og grovere materialer som uld, tweed eller velour. Tilføj gerne andre nørdede elementer som chinos, seler, Charlie Chaplin-inspirerede herresko og en fed tweed-, fløjls- eller velourblazer for et gennemført nørdet udtryk.

En bow tie bør kun bæres i kombination med helt tæt lukkede skjorter, herreblazere, habitter eller jakkesæt, habitveste, chinos, jeans og fine herresko. Bær den aldrig med en t-shirt eller tanktop, poloshirt, sweatshirt, en halvåben skjorte eller andre elementer fra den kategori. Det er en helt anden stilart, som ødelægger bow tie-udtrykket.
Eksperimentér gerne med flere forskellige Bow tie-udgaver, i forskellige materialer, farver og mønstrer, men husk på at butterflyen er et traditionelt element, der bør bæres efter alle kunstens regler!
Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Følg på:

Vil du skrive for os?

Synes godt om modesektionen.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen