Sådan slipper du af med dårlig lugt i tøjet

7. august, 2018 - kl. 10:00
Forfatter: Moderedaktionen


Synes godt om Modesektionen.dk

Del artiklen

Selv verdens flotteste outfit falder til jorden, hvis tøjet afgiver en grim og ubehagelig lugt, og selv det reneste hjem kan ikke skjule, hvis der ryges.

Selv om man vasker og tørrer sit tøj og møbler efter alle kunstens regler, så er der stadig faktorer, der gør, at tekstilerne kan komme til at lugte – her er oftest tale om følgeskaderne fra rygning i hjemmet.

Baseret på artikler fra Biotex.dk og fra Bolius.dk guider vi her til, hvordan du bedst kommer dårlig lugt i tøjet til livs.

 

Vaskemaskinen kan være synderen

Biotex.dk skriver, at man kan opleve, at tøjet allerede lugter dårligt, når det kommer ud af maskinen. Ofte vil det være vaskemaskinen, som er problemet og være den, der lugter. Selv om vaskemaskinen ofte er i kontakt med vand og sæbe, så gør den ikke sig selv ren. Tværtimod, for den er konstant i kontakt med beskidt tøj, og hvis man er uheldig, kan der begynde at gro mug i selve maskinen. Derfor bør man med jævne mellemrum køre vaske uden tøj ved høj varme samt huske at holde lågen åben efter vask, så fugten kan komme ud. Biotex.dk skriver, at man også kan forsøge at gøre vaskemaskinen ren med 1 deciliter lagereddike.

Dosér vaskemiddel korrekt
Biotex.dk skriver, at fejldosering af vaskemiddel også kan være grunden til tøjets dårlige lugt. Det kan være, at man anvender for lidt, hvorved tøjet ikke bliver ordenligt rengjort. Man kan også anvende for meget, hvorved tøjet måske ikke bliver skyllet ordentligt igennem. Læg især mærke til at vaskemiddel skal doseres efter vandets hårdhed, og der er stor forskel på hårdheden rundt omkring i landet.

Tøjet lugter gammelt
Hvis man har opbevaret tøjet længe i et lukket skab, så kan tøjet godt få en lugt af mug. Hvis dit tøj har fået en grim muglugt, kan man ifølge Biotex.dk komme lugten til livs ved at lægge tøjet i en spand koldt vand sammen med 2 deciliter bagepulver. Vask herefter tøjet på almindelig vis.

Husk den generelle rengøring
Hvis man oplever problemer med dårlig lugt i hjemmet, så bør man også huske på at foretage almindelig rengøring og udluftning ofte. Så holdes snavset nede, og det er ofte det, som bidrager til en dårlig lugt.

Hvis man allerede har gamle møbler, som lugter af røg, mug eller bare gammelt, så kan man også tage skrappere midler i brug. Bolius.dk anbefaler her Rodalon-spray, som kan desinficere og fjerne lugte.

   
Røgen hænger i luften

Eksperten fra Bolius.dk forklarer desuden, at cigaretrøg kan være et stort problem for alle tekstiler: Røg fra både cigaretter og pibe kommer hurtigt til at hænge i både tøj og møbler, men enkle midler kan afhjælpe problemet. I korte træk fortæller eksperten, at der ikke skal mere til end en vase med eddike, når det kommer til at fjerne røglugten fra hjemmet.

Det lyder lige så simpelt, som det er, og man behøver blot at placere en vase i de rum, hvor der ryges. Fremgangemetoden er også meget enkel:

Trin 1: Start med at hælde 2 deciliter husholdningseddike op i en almindelig vase.
Trin 2: Sørg for at vasen bliver placeret højt – gerne på en hylde omkring 180 centimeter oppe, da røgen stiger opad.
Trin 3: Hæld ny eddike i vaserne hver anden uge. Eddiken fordamper forholdsvist hurtigt og især i perioder, hvor der skrues op for varmen.

     

Også til garderoben

Bolius.dk forklarer yderligere, at det samme trick kan anvendes til tøj. Her skal man blot hælde eddiken op i en skål og placere den, hvor tøjet hænger. Lad blot skålen stå et par dage, og så bør røglugten fortage sig. Biotex.dk kommer også ind på røglugt i tøjet, og ifølge dem kan man også blot forsøge at hænge tøjet udenfor en dag, hvor der er godt gang i blæsevejret.

  
Kom røglugt helt til livs - udskift smøgerne med e-cigaretter

Hvis røglugt virkelig er et problem for dig i hjemmet, så kan man også tage mere drastiske metoder i brug, hvis et eller flere af familiemedlemmerne ryger: Man kan skodde cigaretterne helt, eller hvis det er umuligt i første omgang, så i stedet forsøge sig med forskellige nikotin-erstatningsmidler. Her er blandt andet tale om de kendte nikotinplastre og nikotintyggegummi, men efterhånden er e-cigaretten ved at vinde indpas hos de danske rygere. Disse nikotin-erstatningsmidler kan anvendes som et led i nedtrapning af rygningen.


En e-cigaret er en elektronisk cigaret, der både indeholder en væskefyldt patron (væsken kaldes e-væske eller e-juice), et varmelegeme og et batteri. Når e-cigaretten tændes, så dannes der en nikotinholdig damp, som man indånder ligesom med en almindelig cigaret.

Der findes mange forskellige typer af e-cigaretter, som indeholder forskellige stoffer og har forskellige smage som for eksempel vandmelon, æble eller mentol. 

En af de store forhandlere i Danmark er Din-ecigaret.dk, som er et skandinavisk mærke, der forhandler e-væske/e-juice. Disse juicer er fremstillet med ekstrakt fra rigtig frugt og tobaksblade og er gennemtestede for at være sikker på, at her er tale om et kvalitetsprodukt.

E-cigaretterne fra Din-ecigaret.dk indeholder forskellige komponenter. Udover at nogle af varianterne indeholder nikotin, som er det vanedannende stof i tobakken, er her tale om naturlige aromastoffer, som giver smagsnuancerne samt almindeligt vand – dette findes også i almindelige fødevarer.

Herudover indeholder e-cigaretterne også PG (Propylenglycol), der er et godkendt levnedsmiddel, som anvendes som et tilsætningsstof i fødevarer. PG giver e-juicen en kraftigere smag, samt PG hjælper til at få dampen til at ligne røg – dette gør, at når man ryger en e-cigaret, så minder det meget om at ryge en almindelig cigaret.
Endelig indeholder e-cigaretterne også VG (Vegetabilsk Glycerol), som er fedt fra plantefrø. VG hjælper til at gøre e-cigaretternes damp kraftigere.

Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Moderedaktionen Følg på:

 

Vil du skrive for os?

Synes godt om modesektionen.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen