Skægget, mandens ultimative accessory



25. januar, 2015 - kl. 00:00
Forfatter: Moderedaktionen


Synes godt om Modesektionen.dk

Del artiklen

33 former for skæg

Det kan godt være, at der er ligestilling i dagens Danmark, og vi mænd er i en identitetskrise, når det kommer til kønsrollerne, men én ting kan de ikke tage fra os: Kvinder føder børn, og mænd får skæg! Sådan er vi delt op fra naturens side. Så derfor mænd: Gro for fanden, gro!

Forskellige former for skægvækst udstråler naturligvis forskellige ting. Personligt ser jeg skæg som mandens ultimative accessory. Ligesom kvinder vælger håndtasker eller en lille Chihuahua, så vælger vi mænd, hvilket skæg vi "vil have på" i byen. Her de fire mest almindelige skæg-stile.

Skæg er lige så personligt som en tatovering. Det handler om at finde sin egen stil. Tag udgangspunkt i hvem du er som person og find derfra ud af hvilken skæg-stil, der vil klæde dig bedst. Husk: Skægget er blot en forlængelse af din personlighed. Det er dig, der bærer dig skæg og ikke omvendt.

 

Fuldskægget
 
Fuldskægget er nok "skæggenes konge" så at sige. Siden Adam og Evas tid har manden rocket fuldskægget som ingen anden homosapien - og med god grund! Et fuldskæg udstråler mandighed, magt, en vis form for autoritet og tilmed virilitet! Det er faktisk ikke alle mænd, der kan gro et fuldskæg, og det tager tålmodighed at gro et ordentligt et af slagsen. En måned til halvanden skal der til for at skægget begynder at have en vis tyngde og ser så tæt ud, at det ligner, at man ikke bare har været doven og ladet det stå lidt for længe. Et fuldskæg skal bæres med stolthed og er efter min mening et must have/try for enhver rigtig mand. På psykologisk plan kommer man nemlig i kontakt med sit indre urmenneske eller viking, og det er med til at give lidt karakter hos selv den mest vattede mand.

 

Fipskægget/Gedeskægget
 
Det strammer fra det gamle Rom og Grækenland og blev for alvor populært i slutningen af 1900 tallet, hvor det kom på mode blandt de franske mænd i bohememiljøet i Paris. Også i USA var gedeskægget på mode: Blandt andet præsidenten Abraham Lincoln var kendt for at have et karakteristisk gedeskæg, mens han var præsident. Gedeskægget kom igen på mode i 1940’erne blandt soldaterne under 2. verdenskrig, men døde ud igen i starten af 60’erne. I 90’ene kom det så atter på mode, og nu om dage ses det stadig i gadebilledet. Gedeskægget - med eller uden overskæg - kræver lidt mere vedligeholdelse, end de andre skægstile gør. Det går ikke, at man har alt for lange skægstubbe rundt om gedeskægget, for så ser det hurtigt sjusket og misvedligeholdt ud. Derfor er denne type skæg nok også den, der kræver højst forfængelighedsniveau. Der er dog noget elegant over et veltrimmet fipskæg med tilhørende overskæg, selvom man hurtigt kommer til at ligne en musketer, hvis det bliver for langt og spidst.

 

Overskægget
 
En gang om året bliver verden en smule grimmere. Det sker, når vi mænd lader overskægget stå til fordel for kampen mod testikelkræft. Movember er selvfølgelig en god sag, men det kræver unægteligt sin mand at rende rundt med sådan en "skovsnegl" på overlæben. Man kan hurtigt komme til at ligne en jydsk færdselsbetjent, der lige er kommet ud af politiskolen eller en sut fra den lokal bodega. Skovsneglen burde være forbeholdt Burt Reynolds og Tom Selleck og ingen andre! Overskægget eller moustachen, som det så fint hedder, stammer fra Iran og blev ”opfundet” ca 300 år f.Kf.
Dengang forgik barberingen med stenskrabere. Selve ordet "moustache" er fransk, men det stammer oprindeligt fra 900-tallets Grækenland, og det betyder faktisk bare "overlæbe" eller "ansigtshår". Lad os i øvrigt håbe, at Movember ikke også bliver en trend hos kvinderne, så de laver ”urskoven” stå i kampen mod livmoderkræft.

 

Skægstubbe
 
Du går aldrig galt i byen med skægstubbe. Det er den nemmeste og mest tilgængelige form for skægstil, man kan have. Det kræver ikke mere end en dags tid at gro ud, og de fleste mænd ser bare lidt mere sexede og seje ud med dagsgamle stubbe. Det er svært at sige, hvornår skægstubbe første gang kom på mode, da sandheden nok er, at de har været der lige siden den første barbering fandt sted. Da barbermaskinen blev opfundet af Jacob Schick tilbage i 1930’erne, havde vi mænd ingen undskyldning for at lade skægget stå en ekstra dag, men så da filmstjernen Humphrey Bogart begyndte at flashe sin ”Five-o’ clock shadow” i starten af 40’erne, blev "badboy-looket" øjeblikkeligt en trend, og lige siden har mænd verden over kunne lade skægget stå med ren samvittighed. For én ting er nemlig helt sikkert: Kvinderne er vild med det!

 

Glatbarberet
 
Ingen skæg er jo også en slags skæg. Et glatbarberet ansigt udstråler naturligvis det rene og pæne look. Der er noget pertentligt over en mand, der troligt barberer sig hver morgen. Faren ved en glatbarbering er, at man hurtigt kan komme til at ligne "mors dreng", især hvis ens ansigt i forvejen er lidt rundt. Man kan naturligvis også komme til at skære sig, få bumser og i værste fald få skægpest, og det er altså ikke særlig sexet med små røde pletter eller sår i ansigtet. Så pas på. Brug altid en ren skraber og skyl ansigtet grundigt efter barberingen. After shaven eller eau de toiletten indeholder alkohol og blev i sin tid faktisk opfundet netop for at dræbe bakterier efter en tæt barbering. Skal du absolut glatbarbere dig, så husk at have en god ansigtscreme. Det er nemlig vigtigt, at huden får tilført noget af den fugt, du har skrabet væk under barberingen. Dermed holder du nemlig huden glat og fri for rynker lidt længere.

Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Moderedaktionen Følg på:

 

Vil du skrive for os?

Synes godt om modesektionen.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen