Prøv noget nyt: gå til en ægte tyrkisk frisør

Håret i ørene bliver brændt af, næsehårene bliver trimmet og øjenbrynene studset. Det er kutyme, når du sætter dig i stolen ved en ægte tyrkisk frisør. Vi har været ved herrefrisør.



6. juli, 2010 - kl. 09:28
Forfatter:


Synes godt om Modesektionen.dk

Del artiklen


Du behøver ikke gå hele vejen og bestille tid hos en kosmetolog for at gøre lidt ekstra ved din ansigtspleje. I stedet kan du forkæle dig selv med en klipning, der er lidt ud over det sædvanlige. Der findes frisører, der har øje for de små detaljer, der giver et godt helhedsindtryk. For selv om du ikke selv ser det, er lange næsehår og pjuskede øjenbryn noget, som pigerne lægger mærke til – og det trækker ned, når håret gror de forkerte steder. Den slags har Hasan Günes, ejer af Salon Sol i Århus øje for. Han er herrefrisør med tyrkiske standarder.


Det begynder som ethvert andet frisørbesøg, da 27-årige Kristoffer Vest sætter sig i stolen for at få skik på håret. Frisuren bliver aftalt, og trimmeren bliver fundet frem. Snakken går om, hvornår Kristoffer Vest sidst blev klippet, hvordan det går på job, og hvad sommerferieplanerne er. Hasan og Kristoffer er på fornavn med hinanden – for Kristoffer er stamkunde. Han gik første gang ind ad døren i 2002, og siden har han kun ganske få gange overladt håret i hænderne på andre frisører.

Jeg er blevet lidt mere kræsen, efter jeg er blevet klippet her. Jeg føler mig snydt, når jeg går til en dyr frisør, hvor jeg betaler det dobbelte af, hvad jeg gør her og får en dårligere service.  I andre saloner er det kun håret, de tager hånd om, alt det andet mangler,” forklarer han.

Det kræver grundigt forarbejde at finde en god tyrkisk barber – for ligesom alle de popsmarte frisørsaloner ikke er lige gode, er der heller ikke garanti for, at du får super behandling, hvis du blot sætter dig i den første tyrkiske frisørstol, du kommer forbi.

Sæt gang i jungletrommerne og spørg dig for – eller gå efter et sted, hvor du også kan få en gammeldags barbering med ragekniv, det vidner oftest om, at det er en frisør med høje standarder.

Hvis en klipning koster 80 kroner, er det en indikator på, at du skal lede videre, men det behøver ikke være dyrt. En klipning med studierabat hos Salon Sol koster 130kr. Du skal ikke forvente at gå derfra med en frisure, der gør dig til modeikon, men en ”kort i siderne, lidt længere på toppen - så færdigt arbejde” bliver til gengæld udført til perfektion.

Ragekniven finder vej mod Kristoffers ører, da trimmeren har gjort sit. Det lange skarpe knivsblad bliver rutineret ført langs hårkanten, rundt om ørerne, ved barderne og nakken, så alle kanter bliver helt lige. Toppen bliver klippet med saks, og så er frisuren på plads - men besøget hos frisøren er langt fra slut. Det er først nu, det sjove begynder i den lille salon, hvor væggene er malet blå og hylderne er pyntet med voks og gele fra Keune. Ikke fordi han synes, det er verdens bedste voks, men fordi sælgeren giver den bedste service Hasan Günes har oplevet.

Ild i ørerne er en oplevelse, der møder alle kunder hos en ægte tyrkisk herrefrisør. For de små hår på og i ørerne skal væk – det giver et rent og velsoigneret udseende, men det er svært at gøre selv. Derfor er det praktisk, at frisøren gør det for én.

Ikke noget med smertefulde voksbehandlinger her, nej dem kan tøserne få lov at beholde for sig selv. Mænd brænder håret væk! Der bliver sat ild til en vatpind, som er vædet i husholdningssprit. Den lange flamme bliver slået ind mod øret, så hårene svitses væk. Ifølge Kristoffer Vest er det ganske smertefrit:

”Det gør ikke ondt, det føles bare lidt sjovt. Man kan godt mærke, at hårene brænder, men det føles egentlig ikke varmt.”

Frisøren gør også sit for, at man ikke skal få hedetur i øret – efter han har slået flammen fra vatpinden ind mod øret, vifter han med hånden for at køle ned. Så får den en tur til – indtil alle hår er væk fra lyttelapperne.

Selv om det er meget begrænset, hvor mange hår, der er at brænde væk fra Kristoffer Vest’s ører, undrer han sig over, at det ikke er en almindelig del af traditionelle danske frisørers service:

”Jeg synes, det er underligt, at sidde i en salon, hvor en klipning koster 3-400kr., og se hvordan frisøren gør rigtigt meget ud af at sætte håret helt perfekt inden kunden går ud, men slet ikke forholder sig til, at der sidder en ordentlig dusk og stritter ud af øret.”
Så kommer turen til øjenbrynene. Den tyrkiske frisør giver dem en hurtig tur med trimmeren, ikke mere end det. Du risikerer ikke, at gå fra frisøren med bryn, der er plukket i bedste tøsestil. Men de bliver lige klippet lidt ned, så du ikke får vildtvoksende bryn a la Ole Ernst. Også næsehårene får en tur med trimmeren. At der skal tages hånd om hele ansigtet ved et frisørbesøg, handler ligeså meget om overlevelse som god service, forklarer Hasan Günes, der lærte sit fag i Tyrkiet:

”En herrefrisør i Tyrkiet ordner det hele: øjenbryn, næsehår og ører. Mange tyrkere har overskæg, der skal trimmes, det gør frisøren også. Hvis en frisør i Tyrkiet ikke gjorde det, ville han ingen kunder have." 

Håret vaskes til sidst. Jep den er god nok – du får håret vasket som noget af det sidste, før du forlader salonen. Kun hvis håret er fyldt med voks, vasker Hasan Günes, inden han klipper. Det giver bedre mening at slutte med hårvasken, forklarer han: 

”De fleste mænd går i bad og vasker hår hver dag, så det er ikke nødvendigt at vaske håret, før man klipper. Mine kunder skal kunne gå direkte videre på arbejde, på indkøb eller hente børn, uden at de skal tænke på, hvornår de kan komme hjem i bad, fordi der sidder små hår over det hele og klør.”



Der er godt nok en frisør-vask i salonen, af den slags der er specielt designet til at vaske hår i, men den får lov at stå urørt hen. I stedet er det den hurtige metode, der bliver brugt: Kristoffer Vest bøjer hovedet hen over håndvasken foran frisørstolen, og der bliver håret vasket.

Stærk sprit i nakken

En gang meget maskulint duftende barbersprit, renser huden og lukker porerne på ører, hals og nakke– og afslutter seancen. Duften vil sidde på Kristoffer hele dagen, og om det er et plus eller et minus må være op til den enkelte. Hvis man helst er fri, kan man jo sige nej tak… på den anden side er det som om, det hører sig til, når nu man er hos en ægte tyrkisk frisør.
I samarbejde med:
Vores mål er at sætte fokus på hår, hårpleje og andet lækkert til toppen af hovedet - vi har derfor valgt at indgå et partnerskab med nogen, der ved hvad de snakker om. Dette er blevet til et partnerskab med Billigvoks.dk. Samarbejdet munder ud i en flok interessante artikler om hår og hårpleje, som vi håber I læsere kan drage nytte af. Produkterne som omtales i artiklen sælges ikke nødvendigvis kun hos Billigvoks.dk.
Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Følg på:

Vil du skrive for os?

Synes godt om modesektionen.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen