Ind i tørretumbleren - sådan passer du bedst på dit tøj





31. juli, 2018 - kl. 11:00
Forfatter: Moderedaktionen


Synes godt om Modesektionen.dk

Del artiklen

De fleste ved godt, at tøjet ikke har godt af altid at blive tørret i en tørretumbler, men hvis man for eksempel bor i en lejlighed, så kan det være en nødvendighed. Tørretumbleren har også den fordel, at tørreprocessen går rigtig hurtigt, og så er man ikke afhængig af vind og vejr.

Men det er ikke alt tøj, som kan klare mosten i den varme tørretumbler, så her guider vi til, hvilke tekstiler, man skal være ekstra opmærksom på. Herefter kommer vi også ind på, hvordan man bedst passer på sit tøj, når det kommer til selve tøjvasken.

 

Ikke alt tøj kan tåle tørretumbler

Livsstil TV2 skriver, at man først og fremmest skal være opmærksom på, at tørretumbling slider rigtig meget på tøjet, så hvis man har et alternativ, så kan man sikre sit tøj en længere levetid. 

Eksperterne skriver også, at hvis man vælger tørretumbleren som løsning, så bør man ikke blot smide alt det vaskede tøj ind i tørretumbleren efter vask – det er nemlig ikke alle tekstiler, der kan klare varmen, og forskellige typer af stof reagerer forskelligt på varmen.

Bomuld, hør og uld krymper
Livsstil TV2 skriver, at nok er bomuld robust, men hvis det kommer i tørretumbleren, så kan man let opleve, at det krymper. Faktisk kan bomuld krympe op til en hel størrelse, og det samme gør sig gældende for hør og uld. Hertil kommer, at tøj af disse materialer også kan få en mærkelig facon af varmen.

Hvis man især ønsker at passe på den delikate uld, så kan man eventuelt starte med at give det en tur på et mildt centrifugeringsprogram, hvis der findes et sådan på ens vaskemaskine.
Herefter kan man forsigtigt trykke det overskydende vand ud, men lad endelig være med at vride uldtrøjen, for det kan ødelægge formen.
Man kan også tørre uld på tørrestativet i en vandret position ved at lægge et tørt og tykt håndklæde under først. Bomuld kan tørres på samme måde som uld.
Har man tekstiler af hør, så kan disse med fordel også sendes til rens.

Akryl mister faconen
Akryl er syntetisk og minder på flere områder meget om uldens struktur – faktisk findes der ofte en blanding af uld og akryl i striktrøjer. Akryl er meget følsomt over for varme, og hvis det bliver udsat for høje temperaturer, så kan det miste faconen og komme til at være uformeligt. Derfor bør man enten tørre akryl på tørrestativet med et håndklæde under eller give det en omgang mild centrifugering, hvis det er muligt i vaskemaskinen. Husk også ikke at vride tøj, der er lavet af akryl.

Pas på den delikate silke
Tøj, der er fremstillet af silke, kan man fordel sende til rens. Silke er meget skrøbeligt og bør under ingen omstændigheder komme i tørretumbleren. I stedet kan man tørre silke på tørrestativet med et tørt håndklæde under. Nogle silketekstiler kan stryges, og disse kan man stryge, når de er fugtige.

Mørkt tøj kan tage skade
Generelt skal man også passe på med at tørre mørkt tøj i tørretumbleren. Det er svært at holde maskinen fri for støv og andre partikler, og de kan være med til at misfarve de klare, mørke farver og give disse tekstiler et kedeligt udseende. Lyst tøj kan få den samme påvirkning, så hvis man ønsker at holde sit hvide tøj helt hvidt, så er det en god ide at tørre det i solen i stedet, da solen også har en afblegende påvirkning.

Lynlåse kan ødelægge
Det danske forbrugerråd Tænk skriver desuden også, at når man vasker og tørrer sit tøj i en maskine, så skal man være opmærksom på tøj med nitter, hægter, sten, pyntegenstande og lynlåse. Disse kan nemlig sætte sig fast eller beskadige andet tøj.

Drop maskintørringen af badetøj og bh’er
Som udgangspunkt bør man heller ikke tørretumble badetøj eller strømpebukser, da varmen vil ødelægge både spandex i badetøj og krympe strømpebukserne. Pas også på med bh’er, da formen hurtigt kan blive ødelagt.

Husk at tømme filteret
Når man anvender en tørretumbler, så må man ikke glemme at rense filterene.
Mange maskiner har et mikrofilter, som ofte sidder foran kondensatoren, hvis man har en tørretumbler med varmepumpe. Dette filter kan godt være skjult bag en lille låge.
Derudover findes der også et fnugfilter i lågen, som bør renses efter hver tørring.

Hvis man ikke orker at rense filtre hele tiden, så man kan også købe en tørretumbler, der er selvrensende.

Tænk skriver også, at man skal huske på, at en tørretumbler er en belastning for miljøet. Fyldte filtre gør desuden blot, at strømforbruget stiger, plus at tørringen bliver mindre effektiv. Derfor anbefaler Tænk, at man vælger et alternativ til tørretumbleren, hvis man kan.

 

Hvad bør jeg ellers være opmærksom på ved tørretumbleren?

En tørretumbler kan være en god ven i nøden, hvis man bor i lejlighed eller ønsker sit tøj tørret hurtigt. Hvis man overvejer at anskaffe sig en tørretumbler, så findes der rigtig mange modeller på markedet, som kan forskellige ting. Hvis du ønsker at finde den model, der passer bedst til dine behov, så kan du med fordel læse Forbrugsguidens artikel om testvindende tørretumblere på markedet. Her findes også gode råd omkring brugen af en tørretumbler.

Forbrugsguiden skriver også i denne artikel, at der er flere ting, man bør være opmærksom på, når man skal anskaffe en tørretumbler. Det drejer sig blandt andet om følgende:

  • Kondens- eller aftrækstørretumbler?: Der findes grundlæggende to forskellige typer af tørretumblere – kondenstørretumblere eller tørretumblere med aftræk. Den store forskel på dem er, at aftrækstørretumblere kræver et hul i muren, som fugten ledes ud gennem og ud til det fri. Kondenstørretumbleren samler fugten og vandet fra tøjet op i en vandbeholder som kondensvand, og her behøver man ikke et hul i muren.
  • Modeller med varmepumpe: Nogle tørretumblere er udstyret med en varmepumpe, og ofte betyder det, at tøjet kan tørres med et energiforbrug, som er lavere end modeller uden varmepumpe. En varmepumpe fungerer ved, at fugten ledes ned i pumpen, hvor det nedkøles og tørres.

 

  • Energimærket: Det er ikke billigt at tørretumble sit tøj. Derfor bør man være opmærksom på modellernes energimærker. Tørretumblere er mærket fra D til A+++, hvor A+++ er den absolut bedste mærkning. Disse modeller bruger mindre energi, og der er tale om store forskelle. Faktisk har en model med mærkningen A+++ et energiforbrug, der er op til 60 procent mindre end en model med mærkningen A.
  • Størrelse: Tromlestørrelsen er også vigtig, for en større model bruger mere energi end en lille model. En tørretumbler udnytter energien bedst, hvis tromlen er fuld, så derfor bør man købe en tørretumbler, der passer til husstandens størrelse.
  • Støj: Man kan ikke komme udenom, at en tørretumbler larmer. Hvis man har en lille lejlighed, eller skal placere tørretumbleren tæt på for eksempel et soveværelse, så bør man anskaffe en model, der har et lavt støjniveau. Dette vil kunne ses på hver models mærkning.
  • Programmer: Teknologi, programmer og pris hænger sammen. Overvej hvad du har brug for, for en model med topmoderne teknologi er noget dyrere end en mere simpel tørretumbler.
  • Plads: Hvis man ikke har særlig meget plads i hjemmet og ønsker både en vaskemaskine og en tørretumbler, så kan det være en ide at anskaffe en kombineret vaske-tørremaskine. Læs gerne Forbrugsguidens artikel om de bedste vaske-tørremaskiner på markedet, som også forklarer lidt om fordele og ulemper ved denne type maskine.

Husk også at vaske tøjet korrekt

Ligesom der er retningslinjer for, hvordan man bør tørretumble sit tøj, så findes der også gode råd til, hvordan man bedst vasker sit tøj, så det både bliver optimalt rent og skånet. En tur i vaskemaskinen er nemlig heller ikke en blid omgang.

Temperaturen er vigtig
Forbrugerrådet Tænk skriver, at man bør være opmærksom på, hvilken temperatur man vasker sit tøj ved. Ofte vil der være tale om en vask på enten 15, 30, 40, 60 eller 90 grader, og her skal man både overveje, hvad tøjet kan tåle samt bakteriers leveforhold. Hvis man er helt ny på området, så er det en god ide at starte med at se på tøjets vaskemærke, for her står der altid, hvor meget tøjet kan tåle.

Her guider vi til generelle temperatur-råd:

  • Vask på 15 eller 20 grader: Denne type vask kaldes også kold vask, og her er tale om en meget lav temperatur. Ofte vil kold vask være beregnet til sarte tekstiler, men hvis man alligevel skal vaske et par stykker af de sarte tekstiler, så kan man godt effektivisere vasken og tage bluser og bukser med, som ikke lugter eller har synlige pletter. Bakterier dør dog ikke ved disse lave temperaturer, og ofte skal man benytte sig af specialvaskemiddel.
  • Vask ved 30 eller 40 grader: Hverdagstøj som T-shirts, bluser og bukser bør vaskes ved 30-40 grader.
  • Vask ved 60 grader: 60 grader dræber mange af bakterierne, og derfor bør man altid vaske sokker, undertøj, håndklæder, viskestykker og sengetøj på 60 grader som minimum.
  • Vask med 90 grader: En vask ved 90 grader slider meget på tøjet, og man bør da også kun vaske ved 90 grader, hvis der har været sygdom med diarre eller opkast i familien, eller hvis der er blod eller afføring på tøjet. 90 grader sørger nemlig for at dræbe bakterierne.

Vask kun beskidt tøj
Tænk skriver også, at man som hovedregel kun bør vaske tøj, som er beskidt. Det er spild af vand og strøm at vaske halvrent tøj, og desuden slider det på tøjet. Man bør også gå efter den lavest mulige temperatur, som er forsvarlig (for eksempel skal man ikke vaske tøj fra en syg person på 30 grader. Se ovenfor for temperatur-råd).
Tænk forklarer, at når man vasker ved lavere grader, så beholder tøjet også farven længere, og det bliver ikke lige så belastet af høj varme.

Tænk anbefaler desuden, at man godt kan bruge tøj flere gange, hvis det ikke lugter eller har pletter – det gælder også jeans.
Har tøjet blot brug for at blive frisket lidt op (hvis det for eksempel har ligget for længe i et indelukket skab), så kan man klare dette ved at hænge det udenfor eller lægge det i fryseren et stykke tid (det fjerner også eventuelle lugte).

Vær opmærksom på valg af sæbe
Tænk skriver, at hvis man vasker på lave temperaturer som 15-20 grader, så skal man huske at anvende special-vaskemiddel. Det er nødvendigt, idet normalt vaskemiddels enzymer virker ved højere temperaturen. Enzymerne i vaskemidlet beregnet til kold vask virker derimod ved lavere temperaturer. 

Herudover findes der også forskellige vaskemidler til farvet og hvidt tøj, og man bør også indkøbe special-vaskemiddel til uld og silke for at opnå den mest optimale vask. Man kan få både flydende vaskemiddel og vaskemiddel i pulverform, og det er en smagssag, hvad man foretrækker. Undersøgelser viser dog, at pulver-vaskemiddel er bedst, når det kommer til hvidt tøj, for her holdes tøjet hvidt i længere tid.

Doseringen af vaskemiddel spiller også en rolle, og her skal doseres i forhold til vandets hårdhed (hårdere vand indeholder mere kalk end blødt vand).

Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Moderedaktionen Følg på:

 

Vil du skrive for os?

Synes godt om modesektionen.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen