Hockeyhår er kulthår

Hockyhåret er et tilbagevendende fænomen på foldboldbanerne, på hocky-isen, på countryscenerne, i spillefilm og mange, mange andre steder. Vi tager dig med på opdagelse i det langhårede univers af svenskergarn.



20. juli, 2010 - kl. 10:35
Forfatter:


Synes godt om Modesektionen.dk

Del artiklen

Business in the front – party in the back

Kort i fronten og langt bagtil er en frisure, vi elsker at hade. Tyskergarnet har en historie, der er ligeså lang, som det hår, der ligger ned ad nakken. Kært barn har mange navne, og det gælder også for hockeyhåret. ”The mullet”, er amerikanernes foretrukne navn for frisuren, der efterhånden har opnået kultstatus. Her får du en kort gennemgang af frisurens liv og et par glædelige gensyn med tyskergarnet.

Kristofer Berglund er et fremragende eksempel på en ægte svensk Hockeyfrilla.
Hockeyhår – hockey hair, hockeyfrilla på svensk, Hockeysveis på norsk – ja, de fleste har nok luret, at ”the Kentucky Waterfall” også er at finde under hjelmen på mange ishockeyspillere. En udbredt teori blandt sprogforskere går på, at frisuren fik dette navn i 1970’erne, hvor mænd helst skulle være langhårede. Den mode fulgte ishockeyspillerne også, men det blev besværligt at se ud gennem visiret, når det lange pandehår faldt ned foran – derfor klippede de skøjtebeklædte stavsvingere det forreste kort – og en legendarisk frisure var født.
Vorkuhila er tysk for bundesligahår, som vi også kalder frisuren. Franskmændene har også bidt mærke i de tyske boldspilleres forkærlighed for nakkegarnet, som de simpelthen har givet navnet "coiffure de footballeur allemand" (tysk fodboldspiller-frisure). Tyskerne selv har dog valgt et andet navn for den udbredte klipning. De kalder den ”voren kurz, hinten lang” men det er jo lidt omstændigt at sige, og da vores naboer syd for grænsen ofte får brug for at omtale kulthåret, har de trukket det sammen til et kortere og helt nyt ord: ”Vokuhila”. Den tyske, tidligere landsholdspiller Rudi Völler er et stjerneeksempel på en ægte Vorkuhila.

Tom Jones og det krøllede nakkegarn. En af de første, der introducerede den karakteristiske frisure som en seriøs del af sin styling på scenen, var Tom Jones. Manden, der ikke er bange for at vise sin enorme kropsbehåring frem, og som er meget bevidst om den maskulinitet, der er forbundet med håret. Han introducerede allerede i 60’erne en kort, men meget krøllet version af nakkehåret.
David Bowie fulgte efter med en langt mere outreret udgave af the mullet: Toppen blev klippet endnu kortere og nakkehåret fik lov at vokse vildere. Bowie blev manden, der bar hockeyhåret ind i 70’erne med pomp, pragt og stolthed og han viste, at frisuren også var en mulighed for de mere excentriske. Den eneste regel var, at det ikke kunne blive ekstremt nok.

Tro nu ikke, at the ”Ape Drape” er noget, vi fyre har for os selv: Op gennem 80’erne gik det op for det svage køn, at også de kunne pryde sig med dette mesterværk indenfor frisørkunsten. Kim Wilde gik forrest og blev kvindernes hockey-hår idol nr. 1. I modsætning til mange af hendes fans, gjorde det ikke ondt at se på Kim Wilde selv, om hun havde en ”Nebraska Neckwarmer” på toppen.

Sportsstjerner har også taget the schlong (schort +long) til sig. Andre Aggasi, ville ikke have været den samme uden sin markante hårpragt – der blev krydret med brede, farverige pandebånd og suverænt greb om ketsjeren.

Han var dog ikke ene om at bære kulthåret ind på tennisbanen, også Aggasi’s kvindelige kollega Martina Navratilova har gjort sig bemærket både med ketsjersving og kulthår.


Ikke alle kan bære et nakkegarn med stil. Der er talrige eksempler på, at der skal en helt særlig karisma til, for at gøre svenskergarn til kultgarn. Alt for mange har forgæves forsøgt sig med den særlige frisure og er endt med et meget kikset resultat. Polle fra Snave og hans venner viser med al tydelighed, at det ikke er den vej man skal gå, hvis man vil være sikker på at gøre god figur, så der er alt mulig grund til at være på vagt, hvis du hører frisøren omtale hockeyhåret, før hun går i gang med saksen.
De legendariske lokker lever videre. Trods flere uheldige oplevelser med nakkehåret afholder filmstjerner, modeikoner og sportsfolk sig ikke fra at forsøge sig med frisuren.

Således har Fernando Torres indtil for nylig præsenteret en moderne og mere avanceret form for bundesligahår - som det ser ud på spansk. Så længe stjernerne går forrest bliver svenskergarn ved med at være kult.
I Samarbejde med:
Vores mål er at sætte fokus på hår, hårpleje og andet lækkert til toppen af hovedet - vi har derfor valgt at indgå et partnerskab med nogen, der ved hvad de snakker om. Dette er blevet til et partnerskab med Billigvoks.dk. Samarbejdet munder ud i en flok interessante artikler om hår og hårpleje, som vi håber I læsere kan drage nytte af. Produkterne som omtales i artiklen sælges ikke nødvendigvis kun hos Billigvoks.dk.
Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Følg på:

Vil du skrive for os?

Synes godt om modesektionen.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen