Crossfit!

Er Crossfit blevet det nye Hipster?



8. november, 2012 - kl. 00:00
Forfatter:


Synes godt om Modesektionen.dk

Del artiklen

Uanset hvem du er og hvad du laver til daglig, kan du ikke have undgået at høre ordet ”crossfit”.

Crossfit er blevet den nye modedille, et modefænomen som er svært at undgå. Enten træner man allerede crossfit eller også er man en af dem der skriver lange blogs om nazzisismen bag crossfit og de mennesker der vælger det som livsstil. Uanset hvad, kan man ikke komme udenom, at det er en træningsform der virker, centrene bliver flere og flere og de er her for at blive.


Hvorfor er det blevet så populært?
Nogle af grundene til at crossfit er blevet så populært skyldes, at folk er blevet mere opmærksomme på vigtigheden i at vedligeholde kroppen, man er begyndt at gå mere op i at se sund og velbalancerede ud. At dette gøres bedst ved en bred kombination af ”naturlige” dynamiske øvelser.
 
For eksempel, bare fordi en fyr løfter vægte og måske ser virkelig buff ud, betyder det ikke nødvendigvis, at kroppen er trænet optimalt og virkelig er så stærk og brugbar som den syner. Store muskler er ikke altid stærke muskler.
 
Crossfit gør op med dette, samtidig får du en flot og veltrænet krop. Her vil du konstant møde nye øvelse, der alle har til opgave, at udfordrer dig på nye og spændende måder og som styrker kroppen alsidigt.
Du vil træne med alt fra kettle bells, dæk, bænke, sjippetov m.v. til din egen kropsvægt.
Hvordan kan en simpelt crossfit time se ud?
First off, er der en masse forskellige øvelser at vælge imellem. En typisk træning kunne blande løft, gymnastik og sprint. Øvelserne er hårde og hurtige, med lidt eller ingen pause imellem sættene.
 
Noget af det jeg personligt syntes er fedt ved crossfit, er at det kan gøres stort set alle steder. I parken, i fitness- eller crossfit centre (selvfølgelig) eller i hjemmet. Det kræver intet fancy highteck udstyr, det er nemt at gå til, også hvis man er ude at rejse for en periode.
Crossfit er designet til at alle kan være med, det er let at lære, og findes på alle niveauer. Man får intensivt trænet hele kroppen igennem på kort tid, og ender altid op med samme gode resultatet efter træning.
 
Mottoet bag crossfit er: ”god til alt, bedst til intet”. Konceptet er, at din træning ikke kun skal kunne bruges til én ting, men gøre dig god til alt. Måske ikke den bedste, men god, og at dette giver dig det bedste grundlag til at gennemføre de udfordringer du vil komme ud for uforberedt.
 
Overordnet set er der 9 områder som crossfit atleter stræber efter at blive bedre i:
Udholdenhed
Styrke
Smidighed
Hurtighed
Balance
Cardio
Respirations-udholdenhed
Koordination
Præsicion
Crossfit fashion
Det mest fashionable, hvis du skal være en seriøs crossfitter, er først og fremmest hårvækst. Gerne alle synlige steder! Det er med til at understrege dit huleboers ”down and dirty nature” uovervindelige klar-til- kamp-look. Få dig en masse tribal tusser, helst så mange som muligt. En ”show off” T-shirt med et bad ass logo (”If you dont’t bruce, you loose”), knæsokker, tights, så du virkelig får vist hvor muskuløse dine ben er og selvfølgelig skal du ca. 30 min inde i træningen, være topløs! En vigtig detalje indenfor crossfit er at ”jo hårdere du træner, jo mere flashy og dermed nøgen, skal du være!”
 
Nu hvor du alligevel er mere eller mindre afklædt, er det bedste "crossfit runway look": brutale sår, der ligner du har været i krig!
Blå mærker og skrammer langs skinnebenene, vabler på håndfladerne (helst blødende), og selvfølgelig hudafskrabninger, det er et must!
Som toppen af paleo-kransekagen, skal du være smurt ind i træningscoke (kalk). Brug det gerne som bodylotion, nu mere desto bedre, det giver andre et tydeligt signal om at du nu er klar til kamp!
Hvis vi ser bort fra mit ironiske indslag, og går tilbage til de virkelige crossfitcentre, er det helt almindeligt basis træningstøj som jeg er sikker på at i alle kender til, der bruges. Der er som sådan ikke nogen dresscode indenfor crossfit. Man kan komme som man er, med eller uden t-shirt, iført præcis det man har lyst til. Det handler mere om at få det optimal ud af din træning og yde sit bedste, i stedet for at se fin og fashionabel ud.
 
Derudover er det indenfor crossfit, som med al anden træning, rigtigt vigtigt med ordentligt fodtøj for at undgå skader. Reebok har som de første i verden, lavet en decideret crossfit-sko (Reebok Nano), den giver stabilitet og holdbarhed i enhver bevægelse. Med en minimalistisk platform støtter den balancen, så man kan reagere hurtigt og stabilt i enhver WOD (Work out of the day). Personligt syntes jeg generelt at Reebok, laver det smarteste crossfit tøj og sko, så hjemmesiden er altid et kig værd.

Et andet eksempel på korrekt fodtøj til crossfit kan være en ”lifting shoe” som denne, den er god til squats og vægtløftning. Den stabiliserer fodfæstet og er ikke designet til andet end at løfte i, men der er den til gengæld god. Da hælen er så bastant, vil man få meget svært ved at flekse og løbe i dem. Hvis man dog kun benytter dem til løft, og benytter dem korrekt, kan de holde hele livet. Skoen er på ingen måde flot, men kan minimere risikoen for skader og optimere træningen. Den findes i mange designs, her er en af dem.
Et andet godt alternativ er ”Chuck Taylors” fra Converse. De kan bruges til alt indenfor crossfit, de giver dog ikke så god en støtte under løb, men de er retro og cool.

Mit fjerde bud, er en INOVO8 F-Lite 195, det er en unisex letvægtssko, der er perfekt til den der søger en naturlig løbestil, samt træning med forskellige former for løft, der kræver jordnær og stabilt grundlag. Den er derfor ideel til løb og crossfit.
Håndledsbeskytter
Af personlig erfaring, vil jeg gerne anbefale håndledsbeskyttere, de er rigtig effektive til at stabilisere håndleddet, undgå overbelastning og dermed skader. Især i øvelser som div. squats med vægt, trusters, bænkpres og alle andre overhoved-pres. I handstand, pull ups og push ups, kan mange også have glæde af håndledsbeskyttere. Jeg har ikke erfaring med om der er forskel I mærker men har hørt flere anbefale mærkerne Schiek og GASP.

Kompressions tøj
Derudover er der kompressionstøj, der er rigtig gavnligt indenfor en træning som crossfit, hvor man arbejder med hele kroppen. Dette er tøj der sidder helt tæt til kroppen og er designet til at forbedre blodcirkulationen, smidighed, samt reducere træthed og skader ved at stabilisere musklerne.
 
Eksempler på tøj:
Tops

Kompressionstopppe, korte, lange med og uden ærmer, øger blodcirkulationen på ”upperbody” og derved fremme musklens evne på dage med dødløft, og andre tunge løft.
Socks
Kompressionsstrømper er gode for en række ting, og du kan stort set bære dem ved enhver træning.
De hjælper ved at støtte foden og ankel, sender blodet tilbage til hjertet som en alm. Støttestrømpe gør. Især god ved løb og squatting.

Tights
Efter en løbetur eller anden intensiv træning, kan kompressiontøj hjælpe med at opretholde en god blodcirkulation og derved reducerer muskel ømhed. 

Mask
Hvis du er rimelig liret og gerne vil have noget ekstraordinært, findes der træningsmasker. De er designet til at kunne hjælpe med at bevare en god vejrtrækning under træning. De siges at være fantastisk for astma- patienter og rygtet siges at den sku kunne kurere astma hvis den bruges regelmæssigt.
Den hjælper også til at forbedre blodcirkulationen, øge mellemgulv og muskelstyrke fra top til tå, dens bedste fordel er øget cardio.
Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Følg på:

Vil du skrive for os?

Synes godt om modesektionen.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen