Che Guevara t-shirten – hot eller misforståelse?

Street Wear og Che Guevara er nærmest to sider af samme sag, men er du egentlig klar over, hvem Che Guevara var, og hvad han repræsenterer?



30. april, 2014 - kl. 00:00
Forfatter:


Synes godt om Modesektionen.dk

Del artiklen

En overgang kunne man nærmest ikke gå en tur i en større dansk by uden at få stukket så mange Che Guevara-ansigter lige op i fjæset, at man næsten følte sig hensat til de hyggelige små sidegader i Havanna.

Heldigvis er brugen af de mange Che Guevara t-shirts stilnet lidt af, men enhver street wear-elsker med respekt for sig selv har stadig mindst et eksemplar liggende i skabet – eller har i hvert fald gjort sig sine tanker, om hvorvidt Che-kulten var en, vedkommende kunne gå ind for politisk.

Problemet med mainstream-Che er – udover at, manden selv nok ville have roteret i sin grav over kommercialiseringen af sit navn og udnyttelsen af billig arbejdskraft til at fremstille t-shirts til rige kapitalister – at hans portræt efterhånden har fået så stor modemæssig værdi inden for street wear, at mange Che-bærere må formodes ikke helt at have overblik over, hvad manden – og dermed de selv – egentlig står for.

Først og fremmest var Che Guevara en velhavende argentiner, der i sin ungdoms mange eventyr kom tæt ind på livet af fattige menneskers sult og nød, hvorfor han så lyset i marxismen.

Denne udnyttede han på forskellig og ofte voldelig vis til gøre oprør mod diverse fascistiske militærregimer rundt omkring i Sydamerika og Afrika – med kuppet i Cuba i selskab med brødrene Castro som det mest velkendte og levedygtige.

Så langt så godt og med CIA's indflydelse på hans død i Bolivia i 1967 er Che-myten om den folkekære helt, der gjorde oprør mod diktatoriske og korrupte styreformer komplet.

Målet helliger midlet?


Desværre rakte Che Guevaras kærlige indstilling til de fattige ikke til mennesker, der tænkte anderledes end han selv.

Der er således dokumenteret talrige eksempler på uhørt brutalitet i kølvandet på Che Guevara-anførte revolutioner, hvor tidligere modstandere og oppositionsgrupper blev henrettet og undertrykt i stort antal.
I visse kredse kaldes Che Guevara derfor for ”En mand fuld af had”, ”Marxistisk puritaner” og sågar ”En koldblodig dræbermaskine”. Ikke just, hvad man har lyst til at blive sammenkædet med, bare fordi man har taget en lækker casual t-shirt på om morgenen.

På den anden side er Cuba, hvor Che's ånd lever videre, det eneste land i verden, som Verdensnaturfonden, WWF har udråbt som i stand til at udvikle sig på bæredygtig vis.

På trods af sanktioner har landet også det største antal læger ift. indbyggere i verden, og alle cubanere har lige adgang til sundhedsydelser og er i stand til at læse og skrive.

Summa summarum; Che Guevaras revolution har bragt mange gode ting med sig, men de er bragt til veje på yderst afstumpet vis, hvor der absolut ikke er plads til afvigende meninger.

At tage en Che Guevara t-shirt på er derfor ikke alene en simpel modemæssig afgørelse ift., hvordan farver og snit passer til ens øvrige beklædning.

I respekt for Che Guevara kræver iklædningen af hans t-shirt, at bæreren har taget en smule stilling til mandens politiske holdninger og livsførelse, og ikke bare tager den på, fordi ”det gør alle de andre, og ligner han ikke lidt Jimi Hendrix?”
Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Følg på:

Vil du skrive for os?

Synes godt om modesektionen.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen