1960'ernes modeårti

Velfærdssystemet raser, charterkulturen træder ind, biler bliver for alvor allemandseje og syntetisk materiale bliver opfundet.27. september, 2012 - kl. 16:00
Forfatter:


Synes godt om Modesektionen.dk

Del artiklen

1960'ernes mode for mænd, var ikke så revolutionerende som det var for kvinder, men der var alligevel en masse forandringer.
Slips og bælter blev bredere, skjorter fik længere og bredere kraver og sportsskjorter som polo'er blev normen for casual påklædning.  De konservative blev også opdateret. Grå, blå og sort, var ikke længere de eneste farvevalg. Dristige mønstre og tern blev introduceret og kunne fås i alverdens farver.
Det syntetiske materiale "Ban-Lon" blev introduceret til modeverdenen og produceret i stor stil og blev meget hurtigt meget populært. Ban-Lon var billigere at producere end almindelige garner og derfor havde flere mennesker råd til det.

I den musikalske verden var The Beatles de helt store rockere.
Det startede dog ikke helt så godt som de håbede. Det daværende store selskab Decca inviterede The Beatles til prøveindspilning den 1. januar 1962. En måned senere meldte Decca ud at guitargrupper ikke længere var in og derfor ville de ikke udgive The Beatles album. Parlophones chef var på daværende tidspunkt en gut ved navn George Martin, der også var selskabets producer. Parlophone var et lille pladeselskab, eget af EMI, og på grund af dets ringe indtjening var det i fare for at blive lukket. Parlaphone ville gerne udgive The Beatles album. Nogle mener at George Martin havde følt sig nødt til at tage The Beatles fordi de var sidste chance for at redde Parlophone og dermed hans job. George Martin har senere udtalt at han tog The Beatles for deres humor og stemning. Det var i hvert fald ikke deres talent der gjorde udslaget. Parlophone er nu et større selskab der bl.a. har kontrakt med Gorillaz og Chemical brothers. Decca derimod, er meget træt af sig selv!
Blandt de mest solge biler i Danmark, i 1960´erne, finder vi den flotte Volvo Amazon med 5053 solgte eksemplarer i Danmark og i alt 667.323 solgte eksemplarer verden over. Volvo tilbød 3 modeller af Amazon: 2-dørs sedan, 4-dørs sedan eller som herregårdsvogn. Desuden kunne den fås med 3 eller 4 gear. Volvo var de første til at tilbyde sikkerhedsseler som standardudstyr og senere de første til at producere trespunktsseler. I 1968 fik Amazonen en endnu større motor nemlig B20 motoren på 1988 ccm. Den kunne fåes i 2 varianter: 82 HK og 100 HK.

Charterkulturen
Charterrejser, som defineres som en på forhånd arrangeret selskabsrejse med fly, bus, tog eller skib, blev først populært op ad 1960'erne. En SAS-billet tur/retur til de Kanariske øer kostede på daværende tidspunkt lidt over 2000 kroner. En charterrejse til samme destination med et af de danske charterselskaber, kostede kun 695 kr. og det var endda inklusiv 8 overnatninger. Det mest eftertragtede feriemål var Mallorca. Idag tager en flyvetur til Mallorca godt og vel 3 timer. i 1960'erne tog den 13 timer med 4 mellemlandinger: to i Tyskland og to i Frankrig. Med dette nye fænomen, kom i øvrigt også nye tiltag indenfor badetøj: Bikini'en!
Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Følg på:

Vil du skrive for os?

Relaterede artikler
Synes godt om modesektionen.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen